En tredimensionell upplevelse i Gula Salen

Föll direkt utan att direkt falla för denna trappuppgång till Gula Salen
där Berit Olanders ”skörde”- akvareller finns upphängda.
( De ska få en eget inlägg)

Jag har inte någon gång tidigare varit på en konstutställning i nära 3 dygn. Då ingick sovplats bland härligheterna. God tid at ta in ALLA tavlor. Se konstnärernas verk och nästan bli bekant. Dag, kväll och natt. Alla vet att ljuset och mörkret gör en tavla på flera sätt. Färger flyter, stannar och flyter igen. Motiven lever! Och vilar sig! Föreställer!!

Gula Salen är full av rymd och att sova där bland upphängda akvareller, oljor och akryler med silverbestick som klirrar, päron o annat som doftar som doftar, landskap, får som bräker och kossor som råmar, skärgårdsmotiv där vinden smeker och havet kluckar, vackra sjalar vars silkeslent sveper sömnens trådar och inte minst Alfridakörens sång när de sjöng godnattvisor för mig … de sjöng mig genom natten. Och hälsade min dag…

Upplevelserna blev tredimensionella!

Att jag fick träffa Berit Olanders och Gunilla Olsson då de kom för att plocka ner sina kvarvarande tavlor tavlor sista kvällen på pettas och äta en bit mat i hop som Karins duktiga matlagarhand lagat, ja vi åt rester eftersom pettascaféet stängde för säsongen och det fyller ju det ekologiska i min smak – blev en fin händelse. Föreställande målare berikar mitt abstrakta seende. Ulla Hagström och Ritva Saloranta var inte med oss när vi nyttjade Gula Salen som matsal.

Plussar in ett par länkar till Karins blogg där ni kan se lite mer av tavlor o konstnärerna! Och Gula salen, vilket jag helt enkelt kom på avvägar med att fota då detaljerna fångade mig.

https://pettasblogg.blogspot.com/2019/07/nagra-smakprov.html

https://pettasblogg.blogspot.com/2019/06/ett-litet-smakprov-pa-harligheten.html

Tavlorna o konsthantverken

Berit Olanders silverbestick, akvarell på sitt bästa , så ”levande” lägg märke till det ingraverade …
(Det finns i bilden speglingar från Gula salens fönster o möbler ner till höger och vänster)


Ulla Hagströms ljuvliga, visst är målandet alldeles underbart? Det vackra ordet stilleben får innehåll

Gunilla Olssons fina tavlor av de fyrbenta, och den ljuvliga närbilden av kon till höger
Djurmotiven talar sitt eget språk tycker jag jordnära, matbringande och en kofta därtill
(även här speglingar från fönster)
Gunilla Olsson fina mjuka sjalar
…. varav två fick följa med Klara Ovida Blå hem
Ritva Saloranta heter glaskontnären som format dessa ljuvligheter – glasklart vackert även i färg
http://ritvasaloranta.com/sv/ Gör ett besök o förläng njutet
Här sjunger Alfrida kören för mig på morgonen – ”upp Amaryllis vakna vår lilla … ”eller vill du helst vara konstnär” ….
Berit Olanders går på uppsamlingsfärd och kommer hem med vad stormen Alfrida fällt, lite vrakved o annat smått o gott och ger skulpturfigurerna ett liv nytt i kören Alfrida.
Här på plats i lysande fönsternisch vars glaskonst ger de en utmärkt plats.
Vilken scen!
Körmedlem i närbild
Två till
Nu är det natt och jag hör deras sång som likt bomull – ekologisk bomull –
Vila du ditt trötta huvud, ditt fylld hjärta och låt hjärnans färger bli bleka för en stund”…. och
Dröm kvinna dröm

16 reaktioner till “En tredimensionell upplevelse i Gula Salen”

 1. Underbart ! Så väl dokumenterat och så fint ut”sjunget” av dig som levde där i dagarna tre. Jag gissar att Alfridakörerna ( de var ju två t.om.) och du höll sånglåda och sjöng både det ena och det andra. Vem om du kan inte berätta om konsten från alla dess hörn och kanter. Tack Klara Ovidia/ Tove söstrami!
  Rakt in i hjärtat tog du mig!

  1. Ja, men du visst var kören två!
   Jag återupplevde allt när jag skrev som du kan tänka dig!
   Tack själv kära syster Karin!
   Rakt från hjärtat!

 2. Tack för en jättetrevlig rundvandring bland konstverken. Det måste ha varit fantastiskt att få se dem på nära håll. Besticktavlorna trodde jag först var foton. Jag förstår att du inte kunde lämna kvar all sjalar. Så färgglatt!
  PS. Det blev nåt strul när jag skulle svara på din kommentar hos mig, så hela kommentaren försvann. Det är klart jag som klickat på fel tangenter. Ibland är inte hjärna och fingrar så samspelta. Jag blir så glad över dina kommentarer så detta var ett stort misstag. Kram

  1. En mycket fin upplevelse! Roligt du hängde med!
   Och sjalvackert har jag nu att pryda höstens garderob med 🙂
   Tack för rara ord om mina kommentarer, jag gillar ju det jag läser som du vet. … hjärnan och fingrarna går sin egen väg i bland, välkänd fenomen!
   Kram

  1. Ja, ett äventyr på riktigt, då sinnenas hörn fått allt och att förvalta vidare… Blå Bosse 12,13,15 ges en god helgkram!

 3. Vilken underbar konstutställning och så härligt att riktigt få känna in den. Vissa verk behöver man titta på mer än en gång. Den första akvarellen med silverbestick är så fantastisk att jag faktiskt trodde att de var riktiga. Då är det en skicklig konstnär.

  Ha en härlig fredagskväll!

  1. Just så znogge ; skicklig konstnär! Du förstår jag hade det finfintfint!
   Härlig fredagskväll blir det och jag önskar dig det samma!

 4. Tack Tove för din fina dokumentation. Jag har ju sett utställningarna, i all hast ,så att via dig komma tillbaka gav väldigt mycket. Och att se både målningar och de andra konstverken än en gång gabv så mycket. Väldigt fina bilder-
  Stor kram!

  1. Så roligt att du kom med på ”min visning” också.
   Du har ju varit där så nu har du lite mer i minnet genom bilderna.
   Härligt Ditte 🙂
   Stor kram söster!

 5. Underbart Tove! Underbart att du varit hos Karin och underbara konstverk! Alfridakörens medlemmar med de långa ögonfransarna … silverbesticken och glaskonsten – fantastiskt. Förresten är alla konstverken fantastiska … men på lite olika sätt! 🙂
  Ha det gott Tove!
  Kram

  1. Vad roligt att du också följde med Anki på min underbara konstresa!
   Alla konstverk är fantastiska på sitt eget och olika sätt, så är det tycker jag med 🙂
   Allt gott!
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *