Pris

Pris är det penningbelopp någon vill ha- eller slutligen får – för en vara eller en tjänst, kostnad – även symbolisk – summa att betala.

Pris vare lovat för priset. Priset för att leta fakta om prisets betydelse i den stora sammanhang det förekommer är inte välbetald, men förtjusande, till mer än ett prisvärd uttryck, en kan tycka att det hör ihop med fantasipris! Låt mig stanna upp vid följande priser.

Cifpris;

Först tänkte jag på Cif rengöringsprodukter

Men det handlar om handel, om försäkringar och frakt som säljaren betalar för sjöfrakten ….. fann detta på Statistikcentralens sida. Vi är inne på området import. … export kanske till och med …

Fobpris; Först tänkte jag priset som fobiker får betala för sina fobier som ju är en plåga på sitt vis. Alltså ett symbolisk pris. Känslopris. Många av oss drabbas av trauma och får betala ett högt pris själsligt, kanske med ekonomisk tragedi samtidigt.

Men Fobpris handlar också om handel; free onboard, säljarens ansvar för varorna upphör när varorna är på båten. Detta fanns jag på Flashback Forum. Mitt allra första besök där förresten till ett klickpris utan kostnad – förresten så kostar det ju att ha uppkoppling – med lite scrolling som bonuspris.

För att få ett pris på något kan en gå in på Prisjakt och få objektiva prisjämförelser. Dit gick jag inte.

Jag behövde bara öppna fakturan från fastighetsbolaget för att se priset
den färgskvätt som skadade tapeten då jag blev lite yvig med färgen i ateljén
Pris hör ihop med ekonomi där 1+1 = 2, 3 4, 5 eller 6. Mer eller mindre. Detta grundar jag på det jag fann när BNP dök upp i huvudet mitt och jag behövde slå upp lite fakta. Att jag en gång gått handeslskolan och kunde detta på mina fem fingrar hör inte hit. Så här ser mitt arbetsblad ut då jag gör insamlingen och tankar – likt siffrorna – till priset av – bara räknar sig fram.
Vad jag syftar på med att 1+1 blir olika har med den hypotetiska betydelsen av USD, alltså med samma köpkraft som amerikanska dollarn …..

Detta inlägg ingår i http://gemsweeklyphotochallenge.blogspot.com. Du tar dig dit till priset av ett klick och får med dig fler tolkningar 🙂 Gör det! Extra pris värt!

30 reaktioner till “Pris”

 1. Oj, detta var prisvärt minsann. Rent av lite klurigt också.
  Pris är inte bara pris till ett visst värde, det kan ju också vara att lägga in en pris i munnen eller näsan också har jag förstått. En prilla så att säga.
  Tack Klara Ovidia, nu ska jag läsa ditt inlägg en gång till och grunna på det skrivna.
  Prisad vare måndagen, ha en bra sådan! <3

  1. Hoppade över prillepriset Karin 😇 Det dök upp så mycket annat under skrivandets gång …
   Tack för dubbel läsning 💝

 2. Många priser här som jag inte hade en aning om – så då har jag lärt mig nåt nytt igen. Förmodligen är det borta redan tills imorgon… 😉

  Snygg och annorlunda tolkning!

 3. Nu har jag lärt mig något igen. Aldrig hört talas om cif- respektive fobpriser.
  Siffror och matte har aldrig varit min starka sida, utan min hjärna liknar då mera din kluddlapp som handlar om BNP. Överkurs för min del, men ett himla bra och annorlunda inlägg till temat. Hoppas någon förstår bättre än jag;-)

  1. Å tusen tack, så roligt du gillar mina tolkningar, jag är så förtjust i just det där att tolka :-
   Bästa veckan till dig!

 4. Ett verkligt roligt grepp på veckans temaord. Och pris kan ju vara så mycket. Ja, mer en pris på en vara.
  Tycker du rett ut begreppen och här var det massor av nytt jag lärde mig. Hade aldrig hört talas om cifpris eller fobpris men nu har jag fyllt på dessa tomrum. BNP har jag bra koll på.
  Stor kram

  1. Tack, så härligt Ditte! Pris är mycket , så sant 🙂 Som du vet så älskar jag att tolka och det rullar på…
   Lite nytt i tomrummer får även jag när jag kollar runt!
   Stor kram

 5. Vilket spännande och klurigt inlägg på temat! Nästan lite för klurigt för min hjärna som är fylld av förkylningsbaciller denna onsdagkväll 🙂

 6. Vilket underbart kladdpapper ! Jag har ett häfte bredvid datorn där jag skriver ner sånt jag plötsligt känner att jag måste komma ihåg. Och det dagliga bladet är totalt rörigt, jag håller mig inte på rader, jag kluddar h it och dit och andra som ser bara skakar på huvudet. Tydligen är jag inte ensam, tack för det! Iofs tror jag min hjärna är ungefär lika råddig som kludden…
  Jag har inte gått någon handelsskola men under mina bankår jobbade jag med utlandsaffärer så förkortningarna du nämner har jag haft tvärkoll på….en gång i tiden.
  Nä jag tror jag håller mig till rengöringsmedlet, det är lagom konkret prisexempel.
  Tack för kul kreativt inlägg!

  1. Tack för fin kommentar 🙂 Detta kladdpapper är ett av mina mest översiktliga hi hi … och ett häfte räcker inte heller – lösa lappar hör till som jag kan klistra dit över det redan antecknade. Hjärna är i vecka och vindlingar så det avspeglar sig nog 🙂
   Cif och fob hälsning till banktanten, BNP = bra nice pris

 7. Du kan du, helt fenomenalt. Gillar din tolkning av pris, helt klart.
  Pappret där på slutet liknar de papper som jag har till anteckningar av olika slag. Märkligt.
  Ha det fint.
  Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *