Kassa

Först vill jag ta upp min farfars uttalande om min tunna tråd från förra inlägget och att jag inte fick vila. Det blev tyvärr lite otydlig från min sida kom jag på då jag läste några av kommentarerna. Allt som ingick i den historien berättade jag inte, tyckte det mest det var en rolig grej just för den tunna tråden. Jag utnyttjades inte och vila fick jag. Endast några enstaka timmar deltog jag. Ont i min tunna tråd hade jag heller inte, jag ville helt enkelt leka. Några enstaka timmar fick jag hjälpa till bara. Jag jobbade dryga 38 år i vården – aldrig ryggbesvär, tunna tråden blev tjockare och stark nog 🙂 Pengar i form av lön fyllde kassan och jag glömmer aldrig den första. För att inte tala om checkhäftet att skriva belopp på.

Hjälpa till och ta ansvar ingick i min uppfostran, jag har aldrig farit illa av det och det vankade någon gång en liten slant, någon ett-öring eller femöring för insatser. Tills tjugofemöringarna dök upp. Stadd vid kassa!

Då slår vi in det i kassan – hör pling och klirr!

Från min tid i äldreomsorgen har jag denna vers från en kvinna som bodde där jag då jobbade:

Röka tobak är ett bruk

vi från Indien oss lärde

mången sätter därpå värde

mången blir av lukten sjuk

Kära gosse, flicka tänk så här

mycket dumt det ändock är

båd´ att supa och att röka

jag vill aldrig det försöka

Hellre jag min KASSA spar

och min hälsa haver kvar

Kassans betydelse idag har en ”annan mening” än på den tiden då kassa var ett begrepp av bokförd samling kontanter. Många ord finns om kassa och kassans betydelse i olika sammanhang om en söker.

För mig ser dagens kassa ut så här där tusentals kronor passerar från banken som förvarar åt mig och andra via högt pris där den bokförda summan av pengar på kontot rinner rakt genom mitt kontokort om jag stoppar in i betalterminalen på affären och betalar för inköpet. Banksidan som jag når via internet är också en slags kassa där jag kan betala räkningar. Bokförd blir det ju.

Om ingen kontakt has med kassan kan en inte betala

Inlägget ingår i http://gemsweeklyphotochallenge.blogspot.com Läs andras tolkningar och skriv egna, Sanna är ordgivare och tolkningen fri 🙂

28 reaktioner till “Kassa”

 1. Ser att du också har googlat ordet ”kassa”… Roligt med extra förklaringar till ditt tidigare bidrag. En toppen tolkning som vanligt. Undrar om det är nytagna bilder ?! Tror nästan det. Å första lönen minns jag också, vilken lycka!

  1. Tack BP! Det är nytagna bilder, tog de i fredags då kassan med bildkontot inte alls innehöll någon kassa som passa 🙂

 2. Heisann, her har du kassert inn et nytt innlegg du får stor kredit for, om ikke i penger denne gangen!
  Nå ”vårdar du om ord” – og det er dessverre ikke godt betalt i form av slater som klinger i kassa!

 3. Tack för att du är stadd vid kassa Klara Ovidia, då i meningen stadd vid ord.
  De är i alla fall inte kassa ( dåliga). Ett finfint inlägg om tunna tråden, första lönen (som man nog aldrig glömmer bort) och om kassa-apparater m.m. Suveränt!
  Ha det! <3

  1. Jomen stadd vid ordkassan är jag 🙂 och som bjuder så gärna …. tack så mycket för goa ord Karin!
   Ha det <3

 4. Tack för att du redde ut det där med din tunna tråd som blev tjockare med åren – nu behöver jag inte tycka synd om dig längre 🙂

  En klok vers där!

  Här i Spanien är det fortfarande mer kontanter än kort som gäller (tror jag?) men korten ökar mer och mer.

  Rolig tolkning!

  1. Inte är det synd om mig 🙂
   Kortbetalningen håller i sig, swish finns ju. Debatten om att ha kontanter kvar går sin höga gång. ja tycker de sak finnas kar även om andra betalsätt går gott an.
   Tack Ama!

 5. Den versen känner jag igen, kul att du har med den. Vilka fina moderna kassabilder du bjuder på, de är inte ett dugg kassa.
  Ha en skön måndagskväll!

  1. Vad kul du känner igen versen.
   Underbart, kassa som inte är kassa 🙂 Fyndigt där du Violen!
   Bästa måndagskvällen åt dig!

 6. Tack, då förstår jag din tråd 😉 Tänkvärd vers som du präntade ner från din tid i omsorgen, det var en klok dam som skrev den! Ja, nu dök det upp minnen från förr om lönen, mycket har förändrats under årens lopp. Ha nu en fin kväll 🙂

  1. 🙂 då är tråden klar här 🙂
   Första lönen ja … visst förändras mycket under tiden som gått.
   Fin kväll till dig!

 7. Kassa kan vara så mycket men idag är det ju inte så att man i Sverige längre kan gå till en bank och ställa sig i kön till en kassa för att ta ut pengar eller ordna sina bankaffärer. Och det kan ju gå bra. Men blir det strömavbrott så får vi vara utan pengar och då fungerar ju inte kort heller. Utomlands är det fortfarande i många länder kontanter som gäller i kassorna.
  Min kassa är idag också internetbaserad men jag tycker fortfarande att jag borde kunna besöka en bank för att ta ut pengar och uträtta ev. ärenden.
  Versen hade jag inte sett så tack för att du delade med dig.
  Och visst minns jag också den första lönen. Med ett stort leende.
  Stor kram

  1. Så sårbart är vårt moderna system, det står och faller med ett kort eller längre strömavbrott eller att våra system hackas sönder av intrång. Vi har ju ingen back up så att säga. Av någon anledning tror jag det kommer att ske. En trevlig tid då en gick på posten eller banken, stod vid kassan, fick ut eller lämnade in pengar till att betala räkningarna.
   Stor kram

 8. Ja, numera är pengarna mest siffror i en dator eller mobil, tjänster som vi betalar banken för att använda och så tar banken betalt av företagen. En bra affärsidé. 😉

 9. Du har löst kassa-problemet ypperligt! Jag har våndats i flera dagar utan att hitta en röd tråd. Men, då får det väl bli en annan färg på tråden.,..man kan inte vela hur länge som helst. Jag fattar fortfarande inte hur barn lär sig hantera pengar när kontanter saknas! Vet du nåt om det? Det var ju så pedagogiskt med mynten, att få en summa swishat till sin mobil när man får veckopengen, är det verkligen samma sak?

  1. Tack!
   Intressant fråga du ställer om swishad veckopeng. Ja, de pengarna tar ju slut också då, men tänkas kan att” summan i handen” och det en ser med ögonen lär mer pedagogisk. Matteundervisningen i skolan är ju ofta praktisk också.

 10. Bra tolkning av temat och användandet av kassa har verkligen förändrats. Det är bekvämt men känns också väldigt sårbart. Tappar vi kontakten med internet går våra moderna kassor inte att använda.

 11. Min far lärde mig att föra kassabok så jag hade ordning på min veckopeng. Förr var det lite mer påtagligt vad man hade i sin kassa. Alla kort är lite luriga om man inte hela tiden kollar upp vad de är värda. Ibland är min kassa riktigt kass, men då får man hitta lösningar på problemet. Ha en skön adventshelg.

  1. Kassaboken ja. Bokförd in och ut. Så klokt gav översikten.
   En får se upp med korten – och kass blir det ibland.
   Glad advent till dig också Gunnel!

 12. Kul att du skildrat betalningen, skulle inte klara själv att slå in kod, kolla att allt blir rätt och komma ihåg att ta ut kortet samtidigt som jag fotar. För mycket på en gång liksom 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *