November blev ovanligt mörk i år och tre hästar

Solen har i ovanligt hög grad lyst med sin frånvaro läser jag i tidningen i dag.

I torsdags släpptes det ner ett tunt vitt lager snö ur det grå, som likt en hägring täcker marken. Dock ändrade sig solen på månadens två sista dagar. Solnedgången igår och soluppgången i dag gjorde himlen röd och vacker, det är kallare, det är fruset, halkigt och solklart inför första advent.

Nu är inte jag den som går runt i mörkret och våndas, förfäras och längtar därifrån. Tvärt om går min kropp in i ett underbart lugn. Lugn och ro. Välbehag och välmående. Reflektionsrikt faller årets tidigare månader på plats i händelser, tankar och årstiderna sluter sig om mig. Redan i mitten av januari påbörjar jag våren, den näst bästa årstiden i mitt liv efter höst och delvis vinter. Så går åren sin egen väg.

Årets advent blir utan pynten. Den får ligga kvar i jullådan tills nästa år. Då bor jag någon annan stans. Några andra stearinljus har jag ännu inte packat ner så det blir blaffrigt ljust iallafall här i heimen min.

Följande små texter publicerade jag första gången för ett år sedan på min gamla blogg;

Anna som är dotter till Britta och Gustav bor på gården Slänten eftersom deras gård faktisk ligger i en slänt. På motsatta slänten av de tre husen i slänten som du kan läsa om här https://www.klaraovidia.com/2019/11/23/inget-malat-och-tre-hus-i-en-slant/

Gården är liten så Britta och Gustav arbetar båda utanför hemmet. Britta städar och Gustav kör sopor. I lagårn finns ett par kor, några höns och fast de inte har råd så har dottern Anna en egen häst. Anna rider.

Sara, som är dotter till Alvhilde och Tormod som bor på gården Berget eftersom den faktisk ligger höst upp på berget. Gården är stor så både Alvhilde och Tormod jobbar hemma. Lagårn är full av djur, de äger mycket skog inöver berget och neröver släntarna på båda sidor om Berget. De har råd, men Sara har ingen egen häst. Hon rider på stallet inne i stan.

Majsan, som är dotter till Maj och Torkel bor på gården Dalen eftersom den ligger nere i dalen. Lagården rymmer det mesta och gärdena är många. Men maj är ingen bondhustru så hon jobbar full tid på kommunkontoret som någon slags allt i allo. Majsan rider inte alls, men det finnes en häst på gården.

12 reaktioner till “November blev ovanligt mörk i år och tre hästar”

 1. Vad fint att få läsa dina texter, man undrar vad som händer där i slänten, inne i husen, hur människorna mår i gårdarna 🙂
  Njut av den här söndagen och ha det bara gott

  1. Tack Mia, jaa hur mår människorna i gårdana tro?
   Här njuts söndagen med packning och så blir det nog en kopp adventskaffe med ett tänt ljus. Allt gott till dig!

 2. De här var underhållande och inspirerande små historier, vilka även satte fart på min fantasi en mörk och småkylig första advent. Bra att du tar lite paus från packningen och låter fingrarna spela en liten stund! Jag har läst om alla dina flyttar och jag blir nästan lite matt. Packa ner och packa upp vare sig man reser eller flyttar…ett understundom kärt besvär men ibland blir det bara för mycket, eller hur? Paus måste man ha, eller i alla fall få göra något annat en stund.
  Lite kontemplation, ett ljus och en kopp kaffe…ja varför inte?

  1. Fint å se dig här ; visst kan flyttningar bli mycket, men det där med kontemplation, eftertanke och meditation gör att en ”beveger”/rör sig efter behov. Skriva små texter är ett sätt att pausa, eller gå i skog o mark, andas ut och in. En vilar sig mellan resor och flyttningar tänker jag.

 3. Kikar in och hoppas du haft en fin första advent och jag önskar dig en fortsatt trevlig kväll. Här brinner adventsljusstakarna och jag tänder gärna ett stearinljus.
  Kommer nyss från adventsångkören, det var härligt ♫♪♫♪
  Kram!

  1. En fin första advent kom och gick, tände stearinljuset på köksbordet och bra blev det utan den traditionella ljusstaken. Stämningen inom en finns ju ändå på sitt lilla vis. Advenstsångkören låter fint också.
   Kram o tack för titten in 🙂

 4. Men något litet pynt kommer det väl att bli? Några ljus som lyser upp blir man ju alltid glad av…
  Men ska du flytta igen? Jag tolkar det du skrivit så…

  Önskar dig en ljus och fin december!
  Kram

  1. Ingen mer pynt än stearinljuset på köksbordet detta år; det ger också stämning.
   Jo, jag ska flytta på mig igen, till en lite större stad, Karlstad.
   Tack för besöket, det är trevligt du tittar in 🙂
   Allt ljust o gott till dig i december.
   Kram

 5. Låter som om du har lite ro mitt i tankarna och det praktiska med flytten. Fint att läsa. Ser framför mig ditt köksbord med ljus.

  Minns historien om gårdarna i dalen och människorna som bor där. Men jag tittade in och läste på igen. Olika liv och olika människor. Funderade på hur de har det egentligen.
  Stor kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *